Mit kell tudni a metasztatikus tüdőrákról

Mit kell tudni a metasztatikus tüdőrákról

A tüdőben metasztatikus tüdőrák kezdődik a tüdőben és más területeken terjed. A rák terjedését metasztázisnak nevezzük.

Mire a tüdőrák metasztatikus, késői stádiumban van, és kihívást jelenthet. De az eredmény személyenként változik.

A tüdőráknak a korai szakaszában gyakran nincs tünete. A régebbi becslések szerint 2010-től azt sugallják, hogy a nem kissejtes tüdőrákban szenvedő emberek csaknem 39% -ánál a rák metasztázis volt a diagnosztizáláskor.

„metasztatikus” egy olyan stádiumra utal, nem pedig a rák egyik formájára. És a rák neve nem változik, ha a betegség új területet érint. Például a májba terjedő tüdőrákot metasztatikus tüdőráknak nevezik, nem pedig a májráknak.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan terjed a tüdőrák más szervekre, a testre gyakorolt hatásokra és az orvosok kezelésére.

Mi a különbség a kiscellás és a nem kissejtes tüdőrák között?

Mi a metasztatikus tüdőrák?

A metasztatikus rák a test egyik területéről a másikra terjedt. Ha a rák a tüdőrákban szenvedő személy csontjait érinti, akkor a tüdőből a csontokba terjedhet. Ez metasztatikus tüdőrák. Vagy a tüdőrákban szenvedő személy új rák alakulhat ki, amely a csontokban kezdődik. Ebben az esetben a személy tüdőrákban és csontrákban szenved.

A metasztatikus tüdőrákos sejtek ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az eredeti tüdőrákos sejtek. Egy patológus ezt láthatja, ha mikroszkóp alatt vizsgálják a rákos szövetet.

Néha az orvosok azonban nem diagnosztizálják a rákot, mielőtt elterjedne, és nem lehet meghatározni, hogy hol fejlődött.

Az embernek hatékony kezelése lehet egy típusú rák esetén, majd alakul ki egy második rák a test más részein. Ez nem áttétes rák.

Más esetekben egy személy egy területen rák kezelését kapja, majd a rákot átterjed, és néhány év után metasztatikussá válik. Ez akkor is előfordulhat, ha a tesztek már nem észlelik az eredeti daganatot.

A tüdőrák ugyanabban a tüdőben ismét kialakulhat a sikeres kezelés után. Ezt nevezzük visszatérő tüdőráknak.

Ha a rák kialakul a másik tüdőben, akkor metasztatikus, ha elterjedt. Vagy ez lehet egy új, különálló tüdőrák esete.

Tudja meg a tüdőrák típusait és azt, hogy milyen gyorsan terjednek.

Milyen tünetek vannak?

A metasztatikus rák nem mindig okoz tüneteket. Ha előfordulnak, a tünet specifikus típusa a test érintett területétől függ.

Az alábbiakban tanuljon meg olyan területeket, amelyekben a metasztatikus tüdőrák általában befolyásolja, és néhány felmerülő tünet.

mellékvesék

Ha a rák elterjedt a mellékvesékben, ez általában nem okoz tüneteket. Ha azonban a daganat nagy, akkor fájdalmat okozhat a hátsó vagy a hasban. Ha a rák mindkét mirigy legalább 90% -át érinti, akkor mellékvese -elégtelenséget okozhat, ami étvágy, láz, gyengeség, fáradtság, émelygés, hányás és egyéb tünetek elvesztéséhez vezethet.

csontok

A fejlett tüdőrákban szenvedő emberek kb. Ebben az esetben a fájdalom a fő tünet, és a törések kockázata növekszik.

Agy

A nem kissejtes tüdőrákban szenvedő emberek kb. A fejfájás, a zavar, a fáradtság, a hányinger és a gyengeség a tünetek.

Máj

étvágyvesztés, émelygés étkezés után és a jobb bordák alatti fájdalom jelezheti a májrákot. A sárgaság egy másik tünet. Ez magában foglalja a bőr és a szemfehérje sárgáját.

nyirokcsomók

megnövekedett nyirokcsomók a hónaljban, a nyakban és a gyomorban azt sugallhatják, hogy a tüdőrák elterjedt. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezek a csomópontok más egészségügyi kérdésekre is reagálva duzzadnak.

Itt ismerje meg a tüdőrák különféle típusait.

Hogyan alakul ki a metasztatikus tüdőrák?

A legtöbb sejt korlátozott életciklusú. Ahogy meghalnak, újak alakulnak ki. A tüdőrák akkor alakul ki, amikor a tüdőben lévő sejtek továbbra is szaporodnak, haldoklás nélkül.

A felesleges sejtek daganatot képeznek. Ahogy növekszik, több helyre van szüksége, és elkezdi terjedni más területeken. Ezen a ponton a rák áttétessé válik.

A rákos sejtek kétféle módon terjednek, akár a közeli szövetbe való belépéssel, akár a daganatból való töréssel, a véráramban vagy a nyirokrendszeren keresztül a test más részein.

A Nemzeti Rák Intézet megjegyzi, hogy a rákos sejtek:

 • Növekszik a közeli szövetekben vagy a közeli szövetekbe, és új daganatot képezhet
 • A közeli erek
 • Álljon be az erek belsejében
 • Növelje az erek növekedését, amelyek további vér és oxigénnövények a daganathoz

Hol van Elterjedt?

Ha a tüdőrák elterjed, akkor ez általában olyan területeket támad meg, mint például:

 • mellékvesemirigyek
 • Egyéb tüdő
 • Csontok
 • Agy
 • Máj
 • Lymf csomópontok

Milyen más szövődmények vannak a tüdőrákban?

Hogyan diagnosztizálják a metasztatikus tüdőrákot?

A metasztázisok tesztelése magában foglalja traugel ára gyógyszertárban Oldalunk a tüdőrák tipikusan terjedő területek ellenőrzését.

A diagnosztikai tesztelés magában foglalja:

 • Vérvizsgálatok
 • Bone-szkennelések
 • röntgen
 • CT szkennelések
 • MRI vizsgálat
 • Ultrahang -szkennelések

Hogyan kezelik a metasztatikus tüdőrákot?

Az elterjedésű tüdőrák kezelése a növekedés szabályozására és a tünetek enyhítésére összpontosít. Az egész testben áttételt rákot nehéz lehet kiküszöbölni.

A kezelési lehetőségek a tüdőrák típusától, a metasztázisok elhelyezkedésétől, a korábbi kezeléstől és az ember általános egészségétől függnek.

A lehetőségek között szerepel:

 • kemoterápia
 • Biológiai terápia
 • Sugárterápia
 • Lézeres terápia, ha A daganat egy része blokkolja a légutakot
 • Egyéb tünetek kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek, például a fájdalom

A metasztázis megelőzése

Egyes rákkezelések segíthetnek abbahagyni vagy lassú metasztázis azáltal, hogy a feltételeket kevésbé alkalmassá teszi a rákos sejtek növekedésére.

Angiogén gyógyszerek, például megakadályozhatják a daganatok saját erek termesztését. A vérellátás levágása a daganathoz lassíthatja vagy megakadályozhatja annak növekedését.

A tirozin -kináz inhibitorok vagy a TKI -k megakadályozzák vagy csökkentik a daganatok növekedését azáltal, hogy blokkolják a rákos sejtekben vagy azok között a növekedési jeleket.

Eközben a tudósok más módszereket vizsgálnak a rák terjedésének megakadályozására.

Az egészséges sejtek adhéziós molekulákat tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy összerakódjanak. Egy 2019. évi tanulmány azt sugallja, hogy az adhéziós molekulákban a funkció elvesztése hozzájárulhat a metasztázishoz.

A tudósok azt is felfedezték, hogy a rákos sejtek exoszómáknak nevezett anyagokat választják ki, amelyek stimulálják a sejteket a mozgáshoz. Folyamatban van az exoszómák metasztázisban betöltött szerepének kutatása.

Hogyan lehet ezt a rákot megakadályozni?

Nem mindig lehet megakadályozni a tüdőrákot, vagy megakadályozni, hogy terjedjen.

A tüdőrák kialakulásának kockázatának növelésének elkerülése azonban segíthet. A dohányzás például megelőzhető kockázati tényező.

A kezelés a korai szakaszban is valószínűbb, így a diagnózis és a kezelés korai részén megakadályozhatja a rák terjedését.

A korai diagnózis megszerzése azonban kihívást jelenthet, mivel a korai szakaszban gyakran nincsenek tünetek. Ez az oka annak, hogy a szűrés annyira fontos – képes kimutatni a tüdőrákot, miközben még mindig viszonylag könnyű kezelni.

Itt találjon létfontosságú tippeket a dohányzásról való leszokáshoz.

A tüdőrák szűrése

A tüdőrák magas kockázatával rendelkező emberek fontolóra vehetik a szűrést. Megfelelő lehet azok számára, akik:

 • 55–74 évesek
 • Jelenleg dohányzott vagy abbahagyta a dohányzást az elmúlt 15 évben
 • Dohányzott egy csomagot naponta 30 évig, napi két csomag 15 évig, vagy azzal egyenértékű

A szűrés elősegítheti a változások korai észlelését, amikor a hatékony kezelés csökkentheti vagy kiküszöböli a rákos sejteket, mielőtt azok még mielőtt azok még mielőtt azok a rákos sejteket, vagy kiküszöbölhetik a rákos sejteket terjesztés.A nem mindenki rendelkezik a szűrőeszközökhöz.

További információ a tüdőrák stádiumairól.

Mi a hosszú távú kilátások?

A tüdőrák elterjedésének aránya különféle tényezőktől függ, beleértve a rák típusát és az ember általános egészségét. Mindez befolyásolja a személy kilátásait.

Az American Cancer Society szerint a távoli területeken elterjedt nem kissejtes tüdőrákban szenvedő embereknek 7% esélyük van arra, hogy további 5 évvel a diagnózisuk után túléljenek. Azok számára, akiknek a testének távoli területein elterjedt kissejtes tüdőrák van, ez a szám körülbelül 3%.

A kezelések elősegíthetik a tünetek kezelését és javíthatják az ember életminőségét. Bizonyos esetekben lassíthatják a rák kialakulását és segíthetnek az ember élettartamának meghosszabbításában.

Tudjon meg többet a késői stádiumú tüdőrák előrejelzéséről.

Támogatás keresése

A kezelések és az életmód -kiigazítások javíthatják a metasztatikus tüdőrákban szenvedő személyek kényelmét és életminőségét.

A barátok, a család és az egészségügyi szolgáltatók támogatása segíthet az embernek a rákos élet érzelmi hatásainak és gyakorlati kihívásainak kezelésében.

Különösen az ember számára előnyös lehet:

 • A barátok és a család támogatásának keresése
 • Csatlakozás egy ráktámogató csoporthoz
 • Tanácsadáson való részvétel
 • A tünetek és lehetőségek rendszeres megvitatása az egészségügyi csoport tagjaival

Az egészségügyi szakember gyakran segíthet a megfelelő tanácsadási szolgáltatások és a támogató csoportok megtalálásában. Az American Lung Szövetség támogató csoportok és egyéb erőforrások könyvtárát nyújtja.

 • Tüdőrák
 • Pulmonális rendszer
 • Rák/onkológia
 • Dohányzás/Dohányzás leszokása

Contents

Hello